понедељак, 05. децембар 2011.

POŠTANSKO SANDUČE


(fotografija preuzeta sa adrese)

klonim se: aveti prostih
brojeva, sklonih ponavljanju,
prisustva koje iznova i iznova otkriva
zakone novog poretka: raspršenost
razlomaka, suočenja bez
obrazloženja.
prokletstva poštanskog sandučeta
stižu me, savršene kazne
na poslednjoj
borbenoj
liniji brojanja
bez sumnji u sumiranja

8 коментара:

 1. :)))

  I tebe je dojmila ova fotografijha:))) sjajno!!!

  ОдговориИзбриши
 2. na poslu sam, pa ne mogu nista da cujem. nemam zvucnike, pa nisam ni otvarala linak, priznajem... ali sad jesam:))))))))))))))) volem tu pesmu!!! ali je ne cujem... smrc:)

  ОдговориИзбриши
 3. Blago vama dvema. Vi se baš nadružiste... Nisam znao da je poezija ovakvo čudo suočenja bez
  obrazloženja... novog poretka sklonih ponavljanju... prokletstva poštanskih sandučeta... gde se meću svakakve stvari... poezija bez sumnji i sumiranja...

  ОдговориИзбриши
 4. #anonimni: kako nemaš herca da se pod svojim, punim imenom predstaviš, tvoj komentar ode pravo u spam sandučić :)

  I još nešto, nas dve se družimo, a ti možeš slobodno da nastaviš dalje. Nemam nameru da išta objašnjavam, barem što se ovog posta ili moje poezije tiče. Nisam namerna da osvojim pesničke vrhove, ni postanem član akademije. Za sada sam samo obični član biblioteeeeke, jer plaćam uredno članarinu...

  Hvala na komentaru i uloženom trudu!

  ОдговориИзбриши
 5. Ops, oprostite moje dame što se nisam predstavio. Jovan - ili ako hoćete mogu da smislim i neki nadimak, s obzirom da se ni Vi ne predstavljate punim pravim imenom. Pa koja je razlika između nas bez "herca" (anonimnih)i vas sa "hercom" (bez imena)???

  I nemojte se vređati gospo. Nisam ni sumnjao da ste član biblioteke i da uredno plaćate članarinu. Poezija se, doduše, ne piše da bi se vinuli u akademske visine, već valjda iz neke potrebe nasušne. Što primećujem da se dešava i kod Vas, ali uz malu dozu sujete, kako primećujem, jer ste se, kanda, malo naljutili na mene. Malo uzburkane atmosfere u komentarima koje ste nam dozvolili, treba da Vam bude podsticaj. Iskustvo mišljenja drugih bi trebalo da Vam ukaže na raznolikost doživljaja. U poeziji ne postoji precizna mera istine. Ona je isuviše lična. I uvek podleže sopstvenim sumnjama i suočavanjima, sve dok se čovek razvija. Zar ne?! A na Vama je da li čete da se vraćate iznova sama sebi, ako za to imate potrebu, i uočite to mesto, kako lepo kažete, "na poslednjoj borbenoj liniji brojanja", ali sa sumnom i sumiranjima. To bi bila prava stvar! Tako se raste kao pesnik.

  A meni nije bila namera da kritikujem, već samo da izrazim svoj stav. Prema tome, ne brinite! I ne jedite se toliko. Oboje smo anonimni, ako baš insistirate na identitetu. Imena nam ništa ne znače.

  Ugodno veče Vam želim.

  ОдговориИзбриши
 6. Dobro veče, Jovane! Imponuje Vaš trud (sad Vam, kao što vidite, persiram, kao prava dama, pošto ste blagoizvoleli da ne budete Anoniman, što naravno, nema veze imate li ili ne - srca :)

  Priznajem, dobra doza sujete postoji kod mene, baš kao i kod Vas (bili ste blagi kad ste rekli za mene - "mala")...jer se inače ne biste vraćali da nekoj anonimnoj "pesnikinji" objasnite kako ste želeli da komentarom izlečite njenu "malu" sujetu... bućkanjem atmosfere na njenom blogu. Prija mi to, bolje rečeno: nije neprijatno. Iskreno, ne plašim se toga jer inače komentari (uz sve uvažavanje mojih čitalaca koji su u međuvremenu postali i moji virtualni prijatelji) već dugo (barem kod mene i barem u poslednje vreme) nisu previše objektivni (možda ću biti drska ako kažem i svi iskreni). Ali, ovo nije književni sajt i čitaoci nisu kritičari. Ovo je blog na kome se više druži, razmenjuju svoji i stihovi majstora pera, muzika i razmišljanja, stavovi i sl. No, kako sam ubeđena da Vi to vrlo dobro znate, o tome toliko.

  Razlog moje reakcije je (kako ste napisali ljutnje na Vas) je upravo to što ste komentarom dirnuli u mog čitaoca (po nadimku, verovatno, čitateljku) i naš odnos: opušten, prijateljski, običan...To što ste popljuvali moju "pesmu", pa sledećim komentarom pokušali da malo ispeglate, mogu Vam oprostiti. Inače bih zabranila komentare ili, u najmanju ruku, Vaše komentare sam mogla samo ja pročitati, znači - ne objaviti ih. Slažete li se, ili ne?

  Hvala na Vašem stavu. Imaću u vidu Vaše dragocene savete, koji ukazuju da se, u najmanju ruku, radi o osobi kojoj je stalo do pesništva ili se njime bavi, punog Herca :)Ne insistiram na identitetu, a uostalom mislim i da Vi vrlo dobro znate ko se krije iza mog. Jer, očigledno ste više no jednom ulazili na blog, a tu stoje postovi koji kažu kako se zovem.

  Laku noć i Vama, dragi gospon Jovane!

  ОдговориИзбриши