среда, 11. новембар 2009.

ZA NJEGAPogledom mi žeže teme i oblike
Iz utrobe vadi moje divlje seme
Na hartiju praznu sriče mi vidike
Krajolike liže k'o pružene žene


Koščata mu ruka ograde mi trga
Slogove i reči u ambise gura
Oblizujem vetar dok mislim na njega
A u grlu lune misao mi štura


On cvetove poljske može opčiniti
Od zrnaca peska pravit' zlatne niti
Tragove u snegu i ruže na svili


Misleći na njega noć mi sporo mili
Dok ognjena voda telom besno peni
Rađa se pesma duboko u meni

6 коментара:

 1. Nikada nisam posebno volela sonete, ali mi je ovaj tvoj vrlo zanimljiv.Divno je što se ogledaš u raznim formama, to mi baš liči na tebe - radoznalu da sve probaš. Ipak, čini mi se da ćeš od soneta odustati zbog njegovih ograničenja i nužnosti i vratiti se slobodnom stihu gde možeš da se razmahneš potpunbo.Pozdravljam te!

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala, Todora na lepom komentaru. Pogodila si, to ja malo probam da se ogledam i u ovakvoj formi. Sonet je baš izazovan, upravo zbog ograničenja koje pominješ. I ne mislim da se njime preterano bavim, jer se, kako kažeš, ne može "razmahnuti". Ali, nije loše ni probati nešto novo (mislim, za mene novo).Pozdrav i tebi!

  ОдговориИзбриши
 3. Slažem se sa TODOROM, i ja sam to jednom već rekao.Slobodni stih , po kome možeš da odustaješ od klasičnih formi koje se moraju ispoštovati kad je u pitanju lirika.Ovdje si veoma dobro uspjela,a kad bi mogla i dalje,a to je teško.
  Inače dobra pjesma, pogotovo žena koja pjeva o muškarcu, što je u lirici pomalo isto tako rjeđi slučaj, jer više je pjesama i stihova posvećeno ženama , naravno iz razumljih razloga.
  Pozdrav Savko.

  ОдговориИзбриши
 4. Hvala, Pesa na lepim rečima. Svi volimo, dakle, isto: slobodni, razigrani stih. Klasične forme su zahtevne, slažem se, ali treba videti kako se snalazimo i tu. Probati. Ne mislim da se nešto posebno bavim sonetima, za mene je to, ipak, prevaziđena forma. Više kao eksperiment je korišćeno, uostalom kao i sa haiku poezijom (zbog koje me, ti Pesa, stalno "grdiš"). Ako sam razumela vas, Todora i Pesa, moj je eksperiment uspeo a pacijent nije umro...A, da, Pesa, pa mi smo u 21 veku...

  ОдговориИзбриши