четвртак, 22. октобар 2009.

LJUBIČICAdrhturi ustreptala naga
među mlečnim vlatima
na njoj samo tokica snega
i promrzla majušna sandala

latice njene nežnošću tkane
od zagonetki šumskih mirisa
usnulih devojčica ( Zvončica)
iz uma Tvorca* snova

nežnice sakrij latice
mlada smrt te vreba
u bezbrojnim ogledalcima
martovskoga snega


* Čarobnjak ili Osoba muškog spola s vrhunaravnim moćima (pogledati wikipediju)

12 коментара:

 1. Ne zoveš se ti zalud Jagoda! O ljubičici pevaš kao o sestri, o šumi i poslednjem snegu kao da je tvoj dom...Nežno, divno. "Tokica snega" je božanstvena sintagma, kao i "ogledalca martovskog snega". Kao i neobična imenica "nežnica". Ma, cela pesma je divna. Ipak, jedna napomena: zapovedni način u ovom obliku se piše sa "j" - "sakrij" ( nadam se da se ne ljutiš)

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala, Todora na divnom komentaru i lepim rečima! Uh, primetila sam (sad je kasno da se pravdam!) da nedostaje "j", sad ću da ispravim. Što bih se ljutila, sasvim je u redu da mi ukažeš na greške. Pa, zato i postoje prijatelji, pogotovo oni koji su to i učili. Nama bez škole se ponekad i "omakne" hehehe..

  ОдговориИзбриши
 3. Ma, to prokleto "j" je ionako Vuk Karadžić uveo, po mišljenju mnogih, potpuno neopravdano! Samo da nam pravi glavobolje. U nekim rečima, ono se zaista ne čuje, sasvim dovoljno bude to "i" koje je postojalo na tom mestu odranije. Ali, eto, ni Vuk Karadžić nije bezgrešan - divnu ideju o fonetskoj azbuci je malčice narušio sa tim "j". Pozdrav!

  ОдговориИзбриши
 4. Da,lepi vesnik. Možda je čudno što o ljubičici pisem u jesen. Ali, za drago i lepo cveće uvek je vreme.

  ОдговориИзбриши
 5. Lijepa je, zbilja! Ja sam prekjučer uslikala jednu iza moje kuće i mislila staviti sliku na blog - klima je uspjela i cvijeće zbuniti!!!

  ОдговориИзбриши
 6. O, lucky, stavi je na blog, molim te! To treba videti: Ljubicica u oktobru. Drago mi je nju videti, ali sta nam rade!!!

  ОдговориИзбриши
 7. Ма лијепа , него шта. Зар не примјећујете да наша МРВИЦА постаје прави пјесник. Сваким даном све више и више сазријева и даје нове одличне пјесме. Пошто су други већ доста рекли, ја само оволико за ради МРВИЦЕ!

  ОдговориИзбриши
 8. Hvala, Pesa! Eh, šta znači "pravi pesnik"? Koji je "krivi"? Osim što su svi "krivi" za naša raspoloženja (prava/kriva).
  Ne ljuti se, pesniče, malo se igram rečima...

  ОдговориИзбриши
 9. Кажу да „прави пјесници“ још нису написали ни једну пјесму, они их још увијек смишљају - па док и то чудо не видимо и не доживимо, ја бих ипак да прочитам и напишем нешто...

  ОдговориИзбриши