уторак, 03. март 2009.

TEZEJ

Napraviću lavirint u kojem ću moći da se izgubim sa onim ko poželi da me nađe“ - Viktor Peljevin „Šlem užasa“
Muči me osećaj Izgubljenosti,
Dezorijentisanosti, Straha i Bola.


Očarava me simultani svet Imaginarnog i Stvarnog,
Bez Jezičkih i Komunikacijskih kodova.


Virtualni kanal mi je jedina Stvarnost.
Neću iz Lavirinta.

4 коментара:

 1. Napraviću lavirint u kojem ću moći da se izgubim sa onim ko poželi da me nađe“ - Viktor Peljevin „Šlem užasa“

  To! draga Emo:)))

  PS šta misliš o Peljevinu? Ja se nekako nisam pronašla...

  ОдговориИзбриши
 2. Morala sam široko da se osmehnem na tvoj komentar, Bravarice. Smajlić ne može to da pokaže...

  Čitala sam Peljevinove knjige "Sveta knjiga vukodlaka", "EmpireV" i "Šlem užasa", s tim da s velikim užasom moram da naglasim da "Šlem..." ne celu knjigu. To ne zato što mi nije odgovaralo štivo ili tema, no sam je morala vratiti (!) usred čitanja - pozajmljena knjiga, hahaha... Otada ga kupujem pa ostale navedene su moje vlasništvo ;)Teško je objasniti utisak koji ostavlja... To je čitava zbrka utisaka od divljenja (prvenstveno zbog aktuelnosti tema kojima se bavi) pa do začuđenosti (načinom na koji piše...). Ponekad je zbrkan, ponekad kristalno jasan i fantastičan...Ali kako nema prostora u komentaru za neki esejistički pristup, kratko ću još: ne ostavlja ravnodišnim čitaoca. Vidim tj. čitam da ga mnogi pljuju... Mene je više od "Šlema.." oduševila "Sveta knjiga vukodlaka" Tu je toliko razigran, svež, maštovit, ubitačan...jer njegovo seciranje savremenog ruskog društva je maetraelno... "EmpireV" je više filosofski pristup.. "Sveta knjiga..." je pre svega zabava, zbog pitkog, očaravajućeg, humorno/ironičnog stila ali istovremeno je i dobra masaža "utrnulog" mozga.

  Hvala za komentar :)

  ОдговориИзбриши
 3. po preporuci sam startovala sa knjigom Život insekata i tu se i završilo svo moje dalje interesovanje. zašto? ne umem da objasnim. nekako se nismo pronašli ili sam bila u nekom posebnom stanju dok sam čitala. ne znam. imam ideju da je ponovo pročitam, čim mi je vrati onaj kome sam je pozajmila. ima tu sjajnih slika, misli, odlična ideja!?
  ne volim da donosim sud o piscu na osnovu jednog dela. zato sam te i pitala za mišljenje. moraću da kupim nešto još... možda baš Svetu knjigu vukodlaka.

  s druge strane Prilepin me je totalno kupio! jedva čekam da izadje i knjiga Greh!

  pozdravko:)

  ОдговориИзбриши
 4. Slažem se s tobom: na osnovu jedne knjige se ne ocenjuje. Evo, dobro da smo počele s ovom temom, jer sam odlučila da se "vratim" Peljevinu! Čitala bih "Generaciju P" ili "Dijalektika prelaznog perioda ...." i pošto se spremam za Sajam, sigurna sam da ću ih naći u Plato-u :) Mada, načula sam da će uskoro i njegova najnovija knjiga biti prevedena ili je gotova, ne znam... nešto se mnogo vrzmam po "Lavirintu" iliti Matrix-u (u praznom hodu,leru..)pa nisam sigurna!
  Prilepina nisam čitala, imam preporuku, ali...ne stižem sve. Imam "šupljina" u čitanjima klasika, pa kad bih uspela da rastegnem dan, da sve stignem, hahahhhh
  Ali zato, Sorokin me je tek oduševio ...uh, sjajan je!

  Hvala za preporuku, nastojaću da nabavim Zahara Prilepina.

  Pozz:)

  ОдговориИзбриши